De Leesjury

Lees je mee?

De Leesjury (vroeger KJV) is de leukste en grootste leesclub voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar. Elk jaar lezen, bespreken en beoordelen de Leesjury-leden een aantal titels. Aan het einde van het leesjaar stemmen ze voor hun favoriet. Je kan meelezen in een leesgroep of als internetjurylid.

De Leesjury affiche

Lezen en stemmen
Ben je tussen 4 en 18 jaar oud en hou je van verhalen? Dan kan je meedoen! Er zijn zeven leeftijdsgroepen: voor 4 tot 6, 6 tot 8, 8 tot 10, 10 tot 12, 12 tot 14, 14 tot 16 jaar en 16+. Elke groep leest een aantal boeken per jaar (zes of acht, afhankelijk van de groep). Wanneer je meeleest met een leesgroep, kom je meestal samen om de boeken te bespreken. Wie meeleest als internetjurylid, kan zijn of haar mening kwijt op de website. Op het einde van het jaar kies je je favorieten. Iedereen Leest verzamelt in april alle stemmen van alle Leesjury-groepen en maakt de winnaars bekend. Juryleden, auteurs en illustratoren kunnen elkaar ontmoeten op verschillende slotfeesten.

Welke boeken lees je?
Op www.deleesjury.be kan je ontdekken welke boeken er dit jaar gelezen worden. Het is een selectie uit het recente aanbod Nederlandstalige en vertaalde literatuur, gemaakt door een ervaren team van bibliotheekmedewerkers, leerkrachten, oud-juryleden… Er wordt over gewaakt dat er in de lijsten voldoende afwisseling zit qua genre, moeilijkheidsgraad, thema’s. Op die manier kan je je leeshorizon verruimen.

Als lezen niet zo vlot gaat
Iedereen die wil, kan meedoen met de Leesjury. Ook als lezen niet zo vlot gaat. Samen met Luisterpunt zorgen we er voor dat alle boeken vanaf groep 2 ook als Daisy-luisterboek, als grootletterboek en in braille beschikbaar zijn. 

Lid worden?
Wil je graag meedoen met de Leesjury? Vraag info in de bib of check www.deleesjury.be.

Inschrijven

Klinkt dit jou helemaal als muziek in de oren? Schrijf je dan nu in voor De Leesjury 2023-2024. Hier ontdek je alvast de kalender met de verschillende data en locaties voor de bijeenkomsten. Kan je niet wachten en wil je nu al weten welke boeken je gaat lezen? Kijk dan even hier naar voor het nieuwe leesvoer. Klaar om erin te vliegen? Schrijf je hieronder in. Stel dit niet lang uit want 'vol is vol'. Veel plezier!

Schrijf je hier in

Meehelpen?

Lees je graag, hou je van babbelen over boeken en wakker je graag de leesmicrobe aan? Heb je als jongere of volwassene zin om mee je schouders te zetten onder de Leesjury? Dat kan door mee te helpen in een lokale werking; neem eens een kijkje op het Give a day-platform | Tervuren om je kandidaat te stellen.