Boek
Nederlands

Ja tarara en andere riteiten : een spitsvondig en vernuftig boek over taal, haar kronkels, haar problemen, haar kli...

Geert Stadeus (auteur)

Ja tarara en andere riteiten : een spitsvondig en vernuftig boek over taal, haar kronkels, haar problemen, haar kli...

Een boek voor al wie houdt van de Nederlandse taal of iemand kent die haar soms geweld aandoet. Taalweetjes worden afgewisseld met beschouwingen over hoe wij het Nederlands dagelijks liefkozen, gebruiken, verbuigen en misbruiken.
Titel
Ja tarara en andere riteiten : een spitsvondig en vernuftig boek over taal, haar kronkels, haar problemen, haar klieverij, voor dagelijks gebruik en misbruik
Auteur
Geert Stadeus
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2011
208 p.
ISBN
9789461310743 (paperback)

Besprekingen

De ondertitel van Ja tarara en andere riteiten luidt: een spitsvondig en vernuftig boek over taal, haar kronkels, haar problemen, haar klieverij voor dagelijks gebruik en misbruik. Wat volgt zijn acht hoofdstukken die een lichtvoetig overzicht geven van allerlei taalperikelen, die bij de lezer een grimlachje opleveren. Geert Stadeus, hoofdredacteur van Snoecks en schrijver voor diverse kranten en tijdschriften, toont zich in deze korte stukjes als een scherp observator. Er zijn enerzijds bijzonder humoristische passages, maar anderzijds zijn de stukjes ook voldoende gedocumenteerd, zodat ze een leerrijk geheel vormen. Het levert een leuke collectie taalfraais op, die de lezer alleszins doet reflecteren over zijn taalgebruik, bijvoorbeeld over de oprukkende verengelsing, de neologismen in de Twittertaal en de rol van sociale media, gender-discriminatie in taal enz.
In het eerste hoofdstuk, ‘Misverstanden en liegebeesten’, bestudeert de auteur onze leugentjes, …Lees verder
Geert Stadeus is hoofdredacteur van Snoecks, de van oorsprong Vlaamse almanak over literatuur en andere kunsten. Stadeus schrijft voor kranten en tijdschriften en hij won in 2008 Tien voor taal, het televisietaalspelletje. Dit boek behandelt, zoals zoveel andere, taalweetjes, taalfouten, taalkronkels. Maar het is, anders dan zoveel andere, geen simpele opsomming van verkeerd gebruikte uitdrukkingen (die dan worden gevolgd door een grappig bedoelde, meestal overbodige uitleg). Dit boek is een aangenaam leesboek. In acht hoofdstukken, met titels als 'Misverstanden en liegebeesten', 'Beter leentjebuur dan foute vriend', 'Dienstmededelingen en wervende woorden' gaat hij in op verschillende soorten taalgebruik. In het eerste hoofdstuk over leugens staat als voorbeeld: ''Is het geen schoon kindje?'', een typische uitdrukking van iemand wanneer hij een uitgesproken lelijke baby ziet. Af en toe, zoals in dit voorbeeld, is het taalgebruik duidelijk Vlaams. Dit boek is grappig en informatief vo…Lees verder

Over Geert Stadeus

Geert Stadeus (Gent, 1964) is een Vlaamse journalist en (scenario)schrijver.

Uitgeverij Manteau publiceerde in 1990 zijn roman ‘Een hond genaamd Sibelius’. Hij schreef en schrijft sindsdien voor diverse media, als journalist, scenarist en humorleverancier. Sinds 2003 is hij hoofdredacteur van Snoecks en Snoecks Almanak Scheurkalender.

Hij schreef/schrijft artikels voor Menzo, Humo, Panorama/De Post, Maxim, Het Laatste Nieuws, De Gentenaar/Het Nieuwsblad, De Standaard, Muziek & Woord en Snoecks. Hij werkt(e) mee aan televisieprogramma’s als De Slimste Mens ter Wereld (TV1/één); De Rechtvaardige Rechters (Canvas); De Rechters (Canvas); Zap! (TV1); De Mannen van de Macht (Canvas); In Alle Staten (Canvas); Nieuwe Maandag (TV1); 't Is maar TV (VTM) en Linx (VTM).

Lees verder op Wikipedia